Gewoon Speciaal ICT
  • Welkom
  • 2020-2021
    • 2019-2020 >
      • 2018-2019 >
        • iXperium
        • Arbeidstoeleiding en ICT
        • Herenwaard
        • Studiereis
        • NOT
        • Digitaal Portfolio
        • VIVES
        • Gewoon Speciaal LAB
  • Tips
  • LECSO
  • Contact
Picture
Bezoek ons tijdens Hét Congres
Foto

Hét Gewoon Speciaal iLAB

In het ‘GewoonSpeciaal iLAB’ wordt u geprikkeld door leerlingen die zelf initiatieven nemen, eigen leerstrategieën ontwikkelen, creatief leren denken en reflecteren. Deze leerlingen gebruiken verschillende ICT-middelen en geven u inzicht en handvatten om anders te leren kijken naar de inzet van ICT en social media tools in het speciaal onderwijs.

9. Praatprikkels voor taalarme kinderen

Marita Teunisse  is leerkracht op De Spreekhoorn in Breda, een Cluster school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of slechthorenden.
Elke dag post zij drie berichtjes over haar groep op Klasbord. . Met een foto erbij. ‘Zodat ouders tegen hun kind kunnen zeggen: “Ik zag dat je vandaag met zand heb gewerkt!”
Voor reguliere basisschoolkinderen is  het al moeilijk om thuis te vertellen wat ze op school hebben gedaan, voor kinderen met TOS is het helemaal lastig om uit hun woorden te komen en te bedenken wat ze gaan zeggen. Nu kunnen ze het laten zien en dan komt het praten vanzelf.
Foto

8. Hoe leer je ZML-pubers veilig Whatsappen?

Foto
​​
Het gebruik van Whatsapp, en andere sociale media, kan problemen opleveren voor ZML-leerlingen. Volgens Frits Meijer, leerkracht en Mediacoach bij De Maaskei, weten ze niet dat ze voorzichtig moeten zijn met wat ze over zichzelf prijsgeven. Vaak is hun taalniveau te laag om de berichten goed te begrijpen. “Gelukkig durven leerlingen Frits in vertrouwen te nemen.” Frits is in het iLAB en gaat graag met bezoekers in gesprek over mediawijsheid en ZML.

7. Inzet iPads om de werkhouding te verbeteren bij kleuters!

Foto

​Op de SO school De Ommezwaai, is begin dit jaar een bijzonder project gestart: kijken of de iPad een rol kan spelen in het vergroten van de taakgerichtheid en zelfstandigheid van kleuters. Alfred van Bergen, projectleider, heeft hier regelmatig over getweet en geblogd. Hij en een aantal leerlingen (inmiddels derdejaars), zijn aanwezig in het iLAB om te laten zien wat we hebben gedaan. Uiteraard is er ook alle ruimte om over deze ervaringen te praten met Alfred.

​

6. Vliegen met je Blindenstok

Foto


De leerlingen van Visio Onderwijs Amsterdam hebben een visuele beperking. Dat beperkt ook hun omgang met sociale media. Annefleur gebruikt Facebook, maar de software kan geen beelden beschrijven. ‘De teksten worden wel voorgelezen, maar niet wat er op de foto’s staat. Dat is zó irritant!’

​
Annefleur en Daniël hebben beide meegewerkt  aan het het boek “Sociale media in het speciaal onderwijs” en zijn tijdens Het Congrès aanwezig in het iLAB.





​

5. Visiespel

Foto
Yola Hopmans van “Slim met media” is in het iLAB aanwezig. Samen met Karin Snieders ontwikkelde ze een visiespel waarmee ze scholen helpen handen en voeten te geven aan mediawijsheid. Stap voor stap, direct toepasbaar en goed doordacht.  Omdat elke leerling het verdient een basis te hebben aan mediawijze vaardigheden.

​

4. He hajo

Foto
Stoffel Haagsma kwam door zijn dochter Silke, leerling van de Zonnebloemschool in Emmeloord, op het idee om een handige app te ontwikkelen. Silke heeft Down Syndroom en communiceren is voor haar moeilijk. Als Silke thuiskomt, begroet ze haar familie met “He hajo” He hajo heet ook de app waarmee leerlingen met een beperking kunnen communiceren en hun agenda kunnen bijhouden. Aangevuld met het memoryspel is de app een dagelijks bruikbaar communicatiemiddel. Silke gebruikt de app dan ook met veel plezier!







​

3. iSpreekuur 

​In het iLAB laten 2 leerlingen zien wat een iSpreekuur voor ze betekent.

Dennis Arnold is ergotherapeut bij computeradvies van De Onderwijsspecialisten en werkt vanuit de overtuiging dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld. Het betekenisvol kunnen inzetten van digitale middelen draagt bij aan zelfstandigheid, zelfredzaamheid en autonomie.
Foto
Dennis gaat uit van de vraag/behoefte van de leerling. Dit doet hij door te kijken wat een leerling doet en te luisteren naar zijn/haar vraag. Hij stelt vragen en achterhaalt wat een leerling motiveert. Vanuit hier ontstaan vaak verrassende mogelijkheden die aansluiten bij de belevingswereld van de leerling.


2. Greenscreen

Wilco Lukassen en leerlingen van de Toekomst laten in het iLAB zien hoe het greenscreen tijdens de lessen ingezet kan worden.​
​
Een greenscreen wordt o.a. ingezet om leerlingen te laten ervaren hoe gemakkelijk beelden gemanipuleerd worden. Deze technologie maakt het mogelijk om filmopnamen in een andere achtergrond te monteren.

Door regelmatig gebruik te maken van deze techniek worden leerlingen gestimuleerd om een kritische houding te ontwikkelen.

1. digibord

​De digibordsoftware van Prowise wordt dagelijks bij HUB noord-brabant in de klassen gebruikt om de lessen aantrekkelijk, visueel en interactief te maken. Leerlingen laten in het iLAB zien hoe het werkt en wat er allemaal met deze software op een multitouchscreen mogelijk is.
Foto

Welkom

2019-2020

LECSO

Contact

Gewoon Speciaal ICT 2020